Med medelmåttiga ambitioner kommer barnfattigdomen bita sig fast

Publicerat den 8 juni, 2011

Jag förbereder mig för Almedalen just nu. I tankarna finns därför såväl utbildningspolitik, som svensk sjukvård och klimatfrågor. Samtidigt följer jag den mediala debatten om barnfattigdomen och den om kärnkraften. Det är både roligt och frustrerande att ha så många olika diskussioner i huvudet samtidigt. Frustrationen handlar förstås om att få tiden att räcka till alla spännande fördjupningar i de varierande ämnesområdena. Men en sak slår mig gång på gång oavsett ämnesområde. Sverige har tidigare haft enormt självförtroende, men har successivt tappat täten och har nu en mer medelmåttig attityd. I förberedelserna inför ett seminarium kring svensk sjukvård uttryckte en av debattanterna att ”Sverige ville tidigare vara världsbäst, idag vill man ha en god kvalitet för varje skattekrona.”

Ambitionen för svensk sjukvård är alltså att ”vi är inte bäst, men vi får ut mycket med tanke på insatsen. Vi är effektiva”. Problemet med det förhållningssättet är att det inte är långsiktigt hållbart. Utan höga ambitioner kommer vi så småningom att tappa allt fler tätpositioner. Vi lever på gamla meriter, tidigare höga ambitioner har givit oss kunskap som gör att vi kan lyckas trots att vi inte har särskilt höga förväntningar på oss själva. Det kanske kan innebära att vi klarar färre investeringar under en period, då vi tidigare låg så långt före i utvecklingen. Men det betyder inte att det är ett hållbart förhållningssätt.

Det tar tid för andra länder att springa ikapp.  Men om den ledande debatten kring kärnkraft, barnfattigdom, sjukvård eller utbildning allt mer handlar om kortsiktighet och ovilja att investera så kommer vi bli de medelmåttor som den här regeringen verkar omfamna. Alltid med devisen ”statskassan i balans och samhällsekonomin på dekis”. Regeringen kanske kunde ha sloganen ”Vi vill vara ganska effektiva mot barnfattigdomen, men det får inte kosta för mycket”.

Publicerat i:
Notice: Tema utan comments.php har upphört sedan version 3.0 utan alternativ tillgängliga. Var vänlig inkludera en comments.php-mall i ditt tema. in /customers/6/e/e/jytteguteland.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 2957

2 kommentarer till “Med medelmåttiga ambitioner kommer barnfattigdomen bita sig fast”

  1. Sossetanten skriver:

    Kommunikationen mellan sjukvården och patienter måste förbättras. Ska man fortfarande skickas hem efter operation med ett recept på värktabletter med den slentrianmässiga texten att användas vid behov? Ska en döende icke kontaktbar 100-åring med förväntad smärta medicineras enligt journal ”vid behov”? Vem ansvarar för att upptäcka behovet?

    Förbättrad kommunikation mellan politiker och sjukvården är en investering som inte kostar pengar.

  2. Gun Bengtsson skriver:

    ”All teknik – och politik – har i grunden människan som råvara, våra liv, vår hälsa och framtidstro. ” Med de tänkvärda orden avslutar Eva-Lena Neiman en artikel i senaste numret av NATUR (SNF) under rubriken ”Framtid utan kärnkraft”. Kanske är det en text som Du kan ha nytta av? Det är uppmuntrande att Tyskland satsar klokt på hållbar energi. Underligt att Sverige är så räddhågat!

Kommentera